poniedziałek, 12 października 2015

BISZKOPTY DLA NIEMOWLAKA - KTÓRE WYBRAĆ?







Oczywiście najlepiej upiec biszkopty samodzielnie. Wtedy mamy pewność co do jakości ciastek podawanych naszemu dziecku. Jednak nie zawsze mamy na to czas czy chęci.


Nigdy nie dawałam Ufolinkowi biszkoptów, bo wychodzę z założenia, że im mniej cukru w jego diecie tym lepiej. Niestety jedzenie biszkoptów i herbatników na podwieczorek w Klubie Malucha jest normą, dlatego postanowiłam rozejrzeć się po sklepowych półkach, poczytać etykiety i wybrać dla synka biszkopty o najlepszym składzie. Dla niewtajemniczonych dodam, że do zrobienia biszkoptów potrzebne są: mąka, jajka i cukier. Tymczasem zobaczcie co kryje się w najpopularniejszych biszkopcikach.


  • LU Petitki Biszkopty
Skład: mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny)

Co dziwne jest to produkt przeznaczony typowo dla dzieci, posiadający pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. Hmm...


  • Mamut Biszkopty Wrocławskie 
Skład: mąka pszenna, jaja kurze, cukier, woda, cukier inwertowany, mąka ziemniaczana, E471 Moni i diglicerydy kwasów tłuszczowych, E477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego, E475 Estry kwasów tłuszczowych, E420 Sorbitol.

Ja mówię: dziękuję, nie skorzystam!


  • Biszkopty Krakuski
Skład: mąka pszenna, cukier, jaja kurze, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny, emulgator E471, błonnik cytrusowy 0,4%, beta-karoten, słodka serwatka w proszku, aromat, wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu.

Również dziękuję...


  • Biszkopty Lajkonik
Skład: mąka pszenna, cukier, pasteryzowana masa jajowa, woda, olej roślinny (rzepakowy), emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kawsów tłuszczowych i poliglicerolu), czynnik spulchniający (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu), glukoza, aromat, barwnik: kurkumina.

Bez komentarza....


  • Biszkopty Balviten
Skład: jaja, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, cukier.

Gdybym miała dziecko na diecie bezglutenowej, na te bym się skusiła.


  • Biszkopty San
Skład: mąka pszenna, jaja, cukier, substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu), miód pszczeli.

Wybrałam te. Przy okazji Ufolinek po raz pierwszy dostanie produkt z miodem.


Sami widzicie, że niełatwo o biszkopty bez niepotrzebnej chemii. Najbardziej rozczarowały mnie tak popularne Biszkopty Petitki. Myślę, że większość rodziców sięga właśnie po nie. Tymczasem najlepszy skład mają Biszkopty San oraz Biszkopty Balviten. Oczywiście są droższe od pozostałych. Cóż za jakość trzeba płacić i nie ma na to rady :)


6 komentarzy:

  1. Jak można pchać tyle świństw w ludzkie jedzenie, szczególnie te przeznaczone głównie dla dzieci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Codziennie zadaje sobie to pytanie...

      Usuń
    2. Codziennie zadaje sobie to pytanie...

      Usuń
  2. hej, a co z ekologicznymi biszkoptami? np Holle ma 'Biscuits' i one nie zawierają ani cukru, ani ulepszaczy, są smakowe, bo mają ekstrakt z jabłek i gruszek. takie biszkopciki to chyba nic złego, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie mój mały ma jakieś alergiczne reakcje skórne na niektóre pokarmy. Zwłąszcza te mączne. Jak je te bezglutenowe biszopty to nic sie nie dzieje, ale z kolei one w składzie mają mega dużo chemii i tak sie zastanawiam, czy narazie przeczekać czy już się ustawiać w kolejce do alergologa..

    OdpowiedzUsuń