Wielu czytelników prosiło mnie abym zamieściła przepisy dań jakie serwowałam synkowi gdy skończył roczek. Wspominałam o nich: tutaj, tutaj i tutaj.
Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż nie gotuję synkowi
osobno i zwykle robię cały gar danego dania czy zupy. Dla Ufolinka kilka porcji zamrażam, a resztę jemy normalnie na obiad.
Na początek trzy bardzo proste przepisy.
- mięso mielone z szynki lub mieszane wieprzowo-wołowe
- pasatta pomidorowa lub świeże pomidory
- cebula
- marchew
- przyprawa kuchni włoskiej Kamis
- bazylia suszona lub świeża
Przygotowanie:
- poszatkowaną cebulę rumienię na oleju
- dorzucam lekko posolone mięso i przez chwilę je obsmażam
- dodaję startą na grubych oczkach marchewkę
- dodaję passatę pomidorową lub pomidory
- wsypuję sporo przyprawy oraz suszonej bazyli
- duszę wszystko około 45 minut
Podaję oczywiście z makaronem. Małemu makaron spaghetti
kroję na krótsze kawałki. Uwielbia :)
MAKARON Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I SEREM FETA
- filet z łososia świeżego (opcjonalnie łosoś wędzony)
- szpinak mrożony
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 fety
- łyżka śmietany
Przygotowanie:
- łososia lekko solę i gotuję na parze około 10-15 minut
- zamrożony szpinak wrzucam na patelnię, przykrywam i czekam aż się rozmrozi
- dodaję czosnek, pokruszoną fetę oraz śmietanę
- mieszam aż wszystko się połączy
- osobno łososia i szpinak
- łososia kroję w kawałeczki i dodaje do szpinaku
- do szpinaku dodaję pokrojonego w kawałeczki łososia i makaron
ZUPA JARZYNOWA
Składniki:
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- mrożonka warzywna z Hortexu (zupa jesienno-zimowa, zupa wiosenna 9-składnikowa, barszcz ukraiński, zupa prezydencka)
- udko lub pierś z kurczaka
- ziemniaki
- łyżeczka masła
- sól, lubczyk, ziele angielskie
Przygotowanie:
- do garnka wrzucam włoszczyznę oraz mięso
- dodaję wodę, sól
- gdy zaczyna się gotować wrzucam kilka ziaren ziela angielskiego oraz sporo lubczyku
- gotuję około 1,5 godziny
- mięso wyjmuję i kroję na kawałki
- dodaję mieszankę warzywną, masło oraz opcjonalnie ziemniaki
- gotuję wszystko do miękkości
Podaję zamiennie jako normalną zupę z pływającymi kawałkami warzyw lub jako zmiksowaną zupę krem. Obie wersje wzbudzają zachwyt i dostarczają moc witamin :)
Super!!!!są przepisy nie mogłam się już doczekać kiedy będą:) prosimy o więcej:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:) mam pytanie o której godzinie podaje Pani synkowi obiadek przed snem czy jak wstanie?:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) W Klubie Malucha dostaje przed drzemką o 12:00, a w weekend zwykle je razem z nami około 15:00. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za informację:) wiem,ze pewnie nie ma Pani czasu jak każda matka pracującą - wiem coś o tym:) ale czy znajdzie Pani chwilkę żeby wstawić jeszcze kilka przepisów na obiadki? np. zrazy z szynki z ziemniakami i sosem'; zapiekanka rybna ; polędwiczka wieprzowa w sosie warzywnym z kaszą gryczaną czy omlet z szynką drobiową i natką pietruszki - tak mniej więcej :) ale Panią umęczę:/ z góry bardzoooo serdecznie dziękuję:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za porady,jadłospis dla malucha jest kłopotliwy. Tylko jedno ale- po co tyle soli?
OdpowiedzUsuńTzn. nie"tyle", tylko w ogóle po co sól?
UsuńPrzecież nie każę nikomu solić. Każdy ma wolny wybór:)
Usuń