niedziela, 22 maja 2016

PRZEPISY NA DANIA OBIADOWE DLA ROCZNEGO DZIECKA - CZYM ZAJADA SIĘ UFOLINEK OD KIEDY SKOŃCZYŁ ROCZEK


Wielu czytelników prosiło mnie abym zamieściła przepisy dań jakie serwowałam synkowi gdy skończył roczek. Wspominałam o nich: tutaj, tutaj i tutaj.

Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż nie gotuję synkowi osobno i zwykle robię cały gar danego dania czy zupy. Dla Ufolinka kilka porcji zamrażam, a resztę jemy normalnie na obiad. 
Na początek trzy bardzo proste przepisy.


 SPAGHETTI BOLOGNESE

 Składniki:
  • mięso mielone z szynki lub mieszane wieprzowo-wołowe
  • pasatta pomidorowa lub świeże pomidory
  • cebula
  • marchew
  • przyprawa kuchni włoskiej Kamis
  • bazylia suszona lub świeża 

Przygotowanie:
  • poszatkowaną cebulę rumienię na oleju
  • dorzucam lekko posolone mięso i przez chwilę je obsmażam
  • dodaję startą na grubych oczkach marchewkę
  • dodaję passatę pomidorową lub pomidory
  • wsypuję sporo przyprawy oraz suszonej bazyli
  • duszę wszystko około 45 minut

Podaję oczywiście z makaronem. Małemu makaron spaghetti kroję na krótsze kawałki. Uwielbia :)


MAKARON Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I SEREM FETA

Składniki:
  • filet z łososia świeżego (opcjonalnie łosoś wędzony) 
  • szpinak mrożony 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/3 fety 
  • łyżka śmietany

Przygotowanie: 
  • łososia lekko solę i gotuję na parze około 10-15 minut 
  • zamrożony szpinak wrzucam na patelnię, przykrywam i czekam aż się rozmrozi 
  • dodaję czosnek, pokruszoną fetę oraz śmietanę 
  • mieszam aż wszystko się połączy 

Podaję na trzy sposoby:

  • osobno łososia i szpinak 
  • łososia kroję w kawałeczki i dodaje do szpinaku 
  • do szpinaku dodaję pokrojonego w kawałeczki łososia i makaron 

Ufolinek swego czasu zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Niestety teraz ze względu na to, że nie może jeść ryb dostaje tylko szpinak.




ZUPA JARZYNOWA

Składniki:
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mrożonka warzywna z Hortexu (zupa jesienno-zimowa, zupa wiosenna 9-składnikowa, barszcz ukraiński, zupa prezydencka)
  • udko lub pierś z kurczaka
  • ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • sól, lubczyk, ziele angielskie 

Przygotowanie: 
  • do garnka wrzucam włoszczyznę oraz mięso
  • dodaję wodę, sól
  • gdy zaczyna się gotować wrzucam kilka ziaren ziela angielskiego oraz sporo lubczyku
  • gotuję około 1,5 godziny
  • mięso wyjmuję i kroję na kawałki
  • dodaję mieszankę warzywną, masło oraz opcjonalnie ziemniaki
  • gotuję wszystko do miękkości

Podaję zamiennie jako normalną zupę z pływającymi kawałkami warzyw lub jako zmiksowaną zupę krem. Obie wersje wzbudzają zachwyt i dostarczają moc witamin :)



7 komentarzy:

  1. Super!!!!są przepisy nie mogłam się już doczekać kiedy będą:) prosimy o więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie:) mam pytanie o której godzinie podaje Pani synkowi obiadek przed snem czy jak wstanie?:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) W Klubie Malucha dostaje przed drzemką o 12:00, a w weekend zwykle je razem z nami około 15:00. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dziękuję za informację:) wiem,ze pewnie nie ma Pani czasu jak każda matka pracującą - wiem coś o tym:) ale czy znajdzie Pani chwilkę żeby wstawić jeszcze kilka przepisów na obiadki? np. zrazy z szynki z ziemniakami i sosem'; zapiekanka rybna ; polędwiczka wieprzowa w sosie warzywnym z kaszą gryczaną czy omlet z szynką drobiową i natką pietruszki - tak mniej więcej :) ale Panią umęczę:/ z góry bardzoooo serdecznie dziękuję:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za porady,jadłospis dla malucha jest kłopotliwy. Tylko jedno ale- po co tyle soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn. nie"tyle", tylko w ogóle po co sól?

      Usuń
    2. Przecież nie każę nikomu solić. Każdy ma wolny wybór:)

      Usuń